Tooltip content here Menu

Op pad met de projectleider Planmatig Onderhoud

Rutger Bloks werkt bij Wierden en Borgen als coördinator planmatig onderhoud. Hij maakt de planning van het onderhoud van de huurwoningen en bewaakt de kosten. Het vraagt veel voorbereiding voordat er schilderwerk of ander onderhoud kan beginnen, weet Rutger. “Wierden en Borgen bekijkt eerst wat er nu en in de toekomst nodig is om alle huurwoningen van goede kwaliteit te houden. Dan maken we wijkopnames en kijken we naar de staat van de woningen in een wijk. Dit noemen we een conditiescore. Daarna gaat er een opzichter bij de huurders thuis langs om te kijken. Pas dan starten we het onderhoud. De voorbereiding duurt zo’n drie jaar.”

Overleg met de assetmanager

10:00 uur

Rutger heeft overleg met assetmanager Richard. “De assetmanager kijkt bij al onze huurwoningen veel jaren vooruit. Wat is er nodig om een woning in goede staat te houden? Welke duurzame maatregelen nemen we? Soms zien we kansen om bepaald onderhoud tegelijk te doen met duurzaamheidsprojecten. Bijvoorbeeld door nieuwe dakpannen te leggen op het moment dat we het dak isoleren. Projecten tegelijk doen is handig. De huurder heeft minder overlast en het is goedkoper. Met Richard overleg ik welke projecten we tegelijk aanpakken.”

Update met de opzichter: hoe vordert het onderhoud?

12:00 uur

Net voor de lunch heeft Rutger overleg met opzichter Marten. “Per jaar heeft Wierden en Borgen ongeveer 1200 woningen in onderhoud”, vertelt Rutger. “Marten en ik bespreken hoe het met dat onderhoud gaat. En of er dingen anders gaan dan we hadden verwacht. Bij een van de woningen waar we schilderwerk doen, is het kozijn verrot. Herstellen is niet meer mogelijk, dus er moet een nieuw kozijn komen. Voor zulke klussen vraag ik de werkvoorbereider of die het wil regelen.”

Vragen van een huurder

14:00 uur

Overleg met werkvoorbereider Patric. “Een huurder heeft naar het Woonpunt gebeld met een vraag. Er is iemand in zijn wijk geweest voor een inspectie van de woningen. Nu wil deze huurder weten wanneer het onderhoud start.” Die vraag krijgt Wierden en Borgen vaker. “Die inspectie, of conditiescore zoals wij dat noemen, betekent niet dat het onderhoud gaat beginnen. Het is vooral bedoeld voor onszelf. Zo weten wij wat de staat in een wijk is en welk onderhoud we later moeten doen.”

Even kijken bij een project

15:30 uur

Als coördinator werkt Rutger vooral op kantoor. Maar vanmiddag gaat hij samen met de opzichter even kijken bij een project waar douches worden vervangen. Het is goed om af en toe mee te lopen met de opzichter en aannemer. Rutger vindt het leuk om bezig te zijn voor de huurders. “Zij moeten zich thuis voelen in hun eigen huis. Daar doe ik elke dag mijn best voor!”