Tooltip content here Menu

Werken aan een sloop-nieuwbouw project

Aan de Coendersweg in Middelstum sloopte Wierden en Borgen begin 2021 veertien woningen. Daarvoor in de plaats komen acht nieuwe, levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen. Als werkvoorbereider is Paul nauw bij het project betrokken, net als assistent-projectleider Finny. Ze snappen de enorme impact van sloop-nieuwbouw.

Finny: “Versterken van de oude woningen was hier niet haalbaar. Daarom koos Wierden en Borgen voor sloop-nieuwbouw. De nieuwe woningen zijn gasloos, energiezuinig, aardbevingsbestendig en levensloopbestendig. Mensen willen tegenwoordig graag langer zelfstandig blijven wonen. Daar zijn deze drempelloze woningen met een slaap- en badkamer beneden en twee slaapkamers boven heel geschikt voor.”

Paul: “En ze zijn echt schitterend! Ruim, mooi afgewerkt met buitenom steenstrips en houten gevelbekleding. Er stáát echt iets. Ik zou er zelf wel willen wonen.”

Finny: “De twee-onder-een-kap woningen passen met hun lage gootlijn en uitstraling naadloos in de dorpse omgeving. Natuurlijk is de aanleiding van dit project, aardbevingsschade, niet leuk. Maar het geeft ons wel een kans om de omgeving een upgrade te geven. Een project als dit zorgt wel voor enige overlast. We zijn daarom blij dat we na de sloop gelijk konden starten met de bouw. Zo bleef de wachttijd voor de bewoners beperkt.”

Paul: “Goede communicatie is en blijft belangrijk. Via informatieavonden en keukentafelgesprekken gingen we vooraf met de bewoners in gesprek. En ook tijdens het project konden ze hun vragen stellen en hun wensen rond het ontwerp aangeven.”

Finny: “Sloop-nieuwbouw heeft impact. Neem het slopen: het is niet zomaar een woning die neergaat, het is je thuis. En deze mensen kiezen daar niet zelf voor. Daarom ontzorgen we de bewoners zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld met het aanbieden van een wisselwoning en het helpen bij het verhuizen.”

Paul: “Gelukkig is de eindstreep in zicht.  Hopelijk zijn onze huurders zo blij met hun nieuwbouwwoning dat ze het achteraf alle moeite waard vinden.”

Finny: “En dat ze zich veilig voelen in hun woning. Dan krijgen ze weer rust.”

"Sloop-nieuwbouw heeft impact. Neem het slopen: het is niet zomaar een woning die neergaat, het is je thuis."

Finny
Assistent-projectleider