Tooltip content here Menu

Rendement van geluk

Wij geloven erin dat gelukkige medewerkers floreren. Daarom werken wij al sinds 2019 met het programma Rendement van Geluk. Ons doel: onze medewerkers scoren hun geluk met minimaal een 8. Op dit moment waarderen onze medewerkers hun geluk gemiddeld met een 7,8. We zijn dus al dichtbij!

Esther Smit (HR-adviseur) vertelt je er graag meer over.

Wat is Rendement van Geluk?

"Het programma Rendement van Geluk is een hulpmiddel. Het helpt je bij het bewust maken van verschillende factoren die het gevoel van geluk beïnvloeden.  Onze medewerkers doen jaarlijks een Gelukkig Leven Test. Na het invullen van de test bespreek je de uitslag met een onafhankelijke coach. Hierdoor blijf je niet in je eentje worstelen en het geeft je inzicht. Samen stel je een actielijst op, waarmee je aan de slag kan. Wil je aanpassingen doen in je werk en/of privéleven? Wat heb je daarvoor nodig van de werkgever? Vervolgens bekijken we binnen de kaders van onze organisatie welke oplossingen er mogelijk zijn. Alles is bespreekbaar. Een open cultuur vinden we erg belangrijk."

Hoe maakt Rendement van Geluk het verschil?

"Wat er thuis gebeurt aan plezier en sores, neem je mee naar je werk en andersom. Als je daar goed naar kijkt en het samen bespreekt, kan je als werkgever faciliteren. Daarbij is het natuurlijk geven en nemen."

Werkdruk verlagen

"Veel mensen ervaren tegenwoordig werkdruk. Het kan aan het werk liggen, maar vaak is de balans zoek. Misschien heb je jonge kinderen en kom je daardoor gehaast op je werk. Dan kunnen kortere werkdagen of andere werktijden misschien helpen. Dat kan je bespreken."

Talenten ontwikkelen

"Verder zien we natuurlijk graag dat je talenten bij ons tot hun recht komen. Daaraan dragen we graag bij als organisatie. Natuurlijk moet je wens binnen de mogelijkheden van het werk bij een woningcorporatie passen. Als je bijvoorbeeld graag fotografeert, kunnen we bekijken of het inpasbaar is in het werk."

Noordelijke realiteitszin

"Aandacht voor geluk, betekent niet dat je altijd gelukkig moet zijn. Soms heb je gewoon een rotdag. Dat mag er ook zijn. Het gaat er vooral om dat je over het algemeen lekker in je vel zit en met een positieve benadering naar de mogelijkheden kijkt. Maar ook dat je weet waar je niet van bent. Iedereen voelt zich immers ergens anders prettig bij."

In beweging komen

"Door het programma Rendement van Geluk maak je steeds bewustere keuzes. Daardoor kom je in beweging. Je past je werk aan, je doet een opleiding of groeit door binnen de organisatie. Daardoor zit je als medewerker lekkerder in je werk. En dat vinden wij als werkgever belangrijk!"

Collega's in gesprek over gastvrijheid
Medewerkersbijeenkomst

Rendement van Geluk in de praktijk:

'Als de gesprekken zijn geweest, merk ik dat meteen'

Yvonne van Cooten, manager Wonen, is blij met het programma Rendement van Geluk en ziet het positieve effect binnen de afdeling. “Rendement van Geluk geeft medewerkers de gelegenheid om een jaarlijkse foto te maken: hoe gaat het en waar sta ik? Het zet je in actie. In deze snelle wereld met al die prikkels, ben je vaak zo druk dat je vergeet stil te staan bij de balans in je werk en privéleven. Rendement van Geluk is een mooie kapstok om daarover in gesprek te gaan.”

Zelf aan het stuur

“Als de gesprekken zijn geweest, merk ik dat meteen. Dan komen medewerkers bij me met allerlei vragen. Ze willen bijvoorbeeld een opleiding volgen of hebben een idee en zoeken hulp om dat te onderzoeken. Ook maken ze keuzes of werkafspraken voor een betere balans in het werk of in werk en privé. Hierdoor staan medewerkers bewuster in hun werk, en gaan ze meer zelf achter het stuur zitten.”

Je durven uitspreken

“Doordat medewerkers bewust bezig zijn met zichzelf in het werk, de thuissituatie of de toekomst, delen medewerkers makkelijker met elkaar waar ze mee bezig zijn, bijvoorbeeld in hun ontwikkeling en welke keuzes ze maken. Ze durven elkaar ook meer te vragen en dilemma’s te delen. Het is geen taboe om te zeggen dat het even wat minder gaat. Daardoor is Rendement van Geluk ook belangrijk voor het team en uiteindelijk voor de hele organisatie. Het levert ons veel op.”